Na de heipalen (zie deel 1) is het de beurt aan de funderingsbalk. Hiervoor dient een flink 'slotgracht' gegraven te worden. Wij hebben dit met de hand gedaan doordat de ruimte beperkt was. Daarnaast is de huurprijs van zo'n machine ook niet mals. Boels hanteert op dit moment een vanaf prijs van €140,- ex. btw per dag. Aangezien ik graafmachine ook niet kon ophalen, komen daar bezorgkosten nog.
Dus gewoon met een schop en een kruiwagen aan de gang.

Veels te smal en te ondiep gegraven

De funderingsbalk is bepaald door de constructeur op een 350x400mm. Wapening, 3ø12 (onder & boven), 1ø8 (flank) en ø8-250 (beugels). Dekking 45mm.
Fundering middels stekken 3ø16 onder en boven bevestigen aan bestaande fundering.

De eerste EPS bekisting op zijn plek!

Gereedschap.

Voor het plaatsen van de bekisting heb ik de volgende gereedschap stukken gebruikt;

 • Schop
 • Kruiwagen
 • Meerdere maten waterpassen
 • Kruislaser
 • Meetlint / meetlat
 • Slijtol (doorslijpen buispaal, en korf)
 • Lasapparaat, kan van alles zijn alhoewel elektrode lassen het makkelijste gaat
 • Knijptang voor het draaien & knippen van ijzerdraad
 • Handzaag (EPS zagen)
 • Lang scherp mes (EPS snijden)
 • Hamer (onderbeugels plaatsen)
 • Lucht pistool (schoonmaken van bekisting)
 • Boorhamer met boor maat 22 (maken gaten in de huidige fundering, voor de chemische ankers)
 • Troffel (beton verplaatsen, hark is wat lastig met veel betonijzer)
 • Trilnaad (verdichten beton & ontluchten)
 • Waterslang (schoonmaken gereedschap na betonstorting)

Stap 1 - Graven van de 'slotgracht'

Deze stap kost de meeste energie. Dit is is het uitgraven van de 'slotgracht'. Deze moest +- 600mm diep en 1000mm breed. In tijd heeft dit een hele werkdag gekost over een afstand van 6.4m. Extreem belangrijk is dat je vooral niet te diep gaat. Het opvullen kost veel energie en de teruggestorte grond is veel lossen dan wat je er uit geschept hebt.

Stap 2 - Waterpas neerleggen van de PS bekisting.

Als aller eerste moeten de onderbeugels, 'haringen' in de grond worden gezet. Deze zijn uit te laseren met een kruislaser. Tussen de onderbeugels kan ophoogzand worden gebruikt om de veengrond te egaliseren. Volgens de gebruikshandleiding moeten er dan onderregels worden geplaatst van hout in de maatvoering 70x50mm. Deze hebben wij niet geplaatst omdat wij de buitenkant van de fundering hebben afgevuld met ophoogzand.

een onderbeugel en ophoogzand

Nog wat onderbeugels

Stap 3 - Wapeningskorf monteren

De wapeningskorf bestond bij ons uit twee delen. Beiden ongeveer 3250mm lang en verder volgens opgave van de constructeur. Wij hebben houten regels over de PS bekisting heen gelegd, zodat we boven op deze bekisting de korven konden vastmaken aan elkaar. Dit aan elkaar maken van de korven kan op twee manieren;

 1. Met vlecht(ijzer)draad
 2. Vast lassen

Doordat wij gebruik konden maken van een lasapparaat, hebben wij gekozen om de korven aan elkaar te verbinden via lassen. Op de plekken waar niet gelast kon worden is hier alsnog vlechtdraad gebruikt.

Voordat de korf in de bekisting kan worden gelegd, dienen eerst de verbinding met de huidige fundering gemaakt te worden. Volgens de constructeur moesten op beiden funderingen 6ø16mm stekken worden geplaatst. Hiervoor dienen gaten geboord te worden van ø22mm, afgevuld te worden met chemische ankerlijm. Dit moet een uur drogen voordat er kracht opgezet kan worden.

Nadat dit is gebeurd. Worden er om de korf afstandhouders geplaatst en dan in zijn geheel in de bekisting gelegd. Onder de korf liggen stukje betontegel ~3cm dik. Dit zorgt ervoor dat de korf op de juiste plek in de korf blijf liggen tijdens de betonstorting.

Tussendoor hebben wij met pur de kieren dicht gemaakt.

Stekken met de gemonteerd aan de wapeningskorf in de EPS bekisting.

Bovenop de bekisting liggen bovenregels (ijzerenbeugels) waarin opnieuw houten regels in de maat 70 x 50mm gelegd worden.

Zoals op de foto's te zien is hebben wij hebben de slotgracht voorzichtig afgevuld met ophoogzand.

Even schoonmaken en ben je klaar voor de betonstorting.

klaar voor storting

Zo ziet de gestorte funderingsbalk eruit één dag na de storting.