Niet de meest makkelijk opgave, maar wel een leuke, want nadat de staal constructie gemonteerd was kon je zien hoe groot de doorgang naar de uitbouw zou zijn vanuit de woonkamer. Ook betekende de montage van de staalconstructie dat dit de laatste keer slopen was en de eerste keer waarin te zien was hoe hoog de uitbouw uiteindelijk zou worden. De balklaag zouden namelijk in de draagbalk worden gehangen. De draagbalk exclusief de kolommen weegt ~260kg. Bij de aflevering heb ik de balken en de kolommen meteen op hondjes laten leggen. Door dit te doen konden we ze meteen om het huis heen rijden naar de achterkant waar ze gemonteerd zouden worden. De leverancier van de constructie heeft ook alle voet- en muurankers meegeleverd.

De staalconstructie is aangekomen

Deze klus zat erg tegen

Doordat we de draagbalk zo'n 3 meter omhoog moesten tillen, wij niet 3m lang zijn en hij toch wel een beetje zwaar is, hebben we bij Boels materiaalliften gehuurd tegelijkertijd met standalone stempels ter ondersteuning van de buitenmuur.

materiaalliften & zwaarlaststempels

Dit was allemaal fout! Alles wat gehuurd was konden we weer terugbrengen.
De materiaalliften konden de balk niet eens 100cm op tillen en begonnen dusdanig door te buigen dat we gestopt zijn met tillen.

Tot hier en niet verder :-(

We hebben de lichte materiaalliften omgeruild voor zwaardere die elke 295kg konden tillen. We hadden meteen al besloten om twee liften te gebruiken voor de balans. De staalbalk is namelijk 3820mm lang.

tot boven

De andere huurfout was de stand alone stempels. Op het moment voor de montage begonnen we ons af te vragen hoe deze twee muren zouden ondersteunen en dat ging dus niet. Een belletje naar de constructeur leerde ons dat we drie keer een balans-stut-constructie moesten plaatsen.

Stutconstructie

Dus op naar de staalboer, in dit geval Overdie Staal te Alkmaar en daar gebruikte 6x HEA120A in de lengte van 1300mm balken te halen. Helaas was de hoogte van de stut en de oude funderingsbalk meer dan 3000mm waardoor we als nog langere stempels moesten huren bij Boels. Dit hele geintje, wat ontstaan is door simpelweg geen ervaring, koste zo'n 3 dagen extra in de montage van de staalconstructie.

De balans stut geplaatst.

binnen door de vloer

Maar er zat nog veel meer tegen. Het slopen van de bestaande latei heeft een 1,5 dag gekost. Er zat zo'n zelfde ingegoten latei als in de oude uitbouw, maar dan twee keer zo dik, twee keer zoveel staal en 2x zo lang. Ook konden we deze niet laten neervallen, want dan zou hij de stut's omgooien. We moesten dus heel voorzicht stukje voor stuk wegbreken.

Staal

De stempels onder de latei op de foto zijn ter ondersteuning tegen het omvallen.

De latei volledig verwijderd. De stempels staan nu daar tegen het naar beneden vallen van de onderste rij bakstenen. Voordat de balk konden omhoog liften, moesten we alle puin opruimen. Op de plek waar de kolommen moesten komen op de oude funderingsbalk, moest deze ook mortel vrij worden gemaakt.

Voordat we konden gaan ophoog liften moest er een plek worden gemaakt waarop de liften konden staan. We hebben eerste een aantal beton balken neergelegd van de PS vloer. Waarop we de oude houten dak- en vloerbalken van de uitbouw op hebben gelegd. Daarop weer wat OSB plaatmateriaal en daarop de liften. Dit gaf een dusdanig stabiele ondergrond dat de materiaalliften niet konden verzakken.

Het uiteindelijke resultaat is dit. Dit was de zwaarste klus tot nu toe in het bouwen van de uitbouw :-) Al met al heeft deze klus een hele week in beslag genomen.