De volgende stap in bouwproces is het neerleggen van de vloer. Dit is tot nu toe de grootste stap in ons bouwproces omdat deze niet alleen op het nieuw te bouwen deel komt, maar ook in het oude en ook nog eens 1500mm de huidige huiskamer in. drie verschillende ruimtes, met drie verschillende ondergronden (aka funderingen) koppelen met één vloer.

De PS-isolatievloer

De PS vloer is een modulaire vloer die bestaat uit voorgespannen betonnen liggers waartussen vulelementen van EPS worden gelegd. De EPS vul elementen heb je in verschillende RC waarden, wat bijna vertaald kan worden naar verschillende diktes.

Boven op deze constructie wordt dan een gewapende druklaag (beton) aangebracht. Deze druklaag is

Stap 1: Riolering en andere leidingen

Voordat de vloer er op ging moesten we de oude gietijzeren riolering verwijderen. Dat was maar goed ook want deze zat helemaal vol met prut en bood bijna geen doorstroming meer. Doordat de nieuwe keuken op een andere plek komt moest er ook een gat van ~110 worden gemaakt in de oude fundering van 30cm dik. Boels heeft hier diamantboormachines voor en met degene hieronder op de foto heeft dit ~6 uur geduurd.

Diamantboormachine

Na deze 6 uur waren we het zat en hebben we de sloop hamer aan de andere kant erop gezet om het laatste stuk weg te hakken. De gatenboor maakt een mooi gat, maar het duurt heel-heel erg lang.

Het gat

Doordat de plek waar de oude riolering onder huis gaat op dit moment niet bereikbaar is, was de grootste diameter riolering die we konden gebruiken 90mm. Bij de TU allerlei koppelingen, pijp en bochten besteld. We konden de 90mm buis exact in de oude gietijzerenbuis steken. We hebben hem ~40cm door de fundering heen geduwd, zodat als we de gang gaan vernieuwen we deze kunnen koppelen aan een nieuw stuk rioleringsbuis. De overgang is afgekit met Shell Wet Seal.

Deel van de nieuwe riolering

Stap 2: Laseren

De nieuwe vloer is anders opgebouwd dan de oude houten vloer. De oude vloer was een traditionele hout vloer met houten balken. De balkdikte daarvan is anders dan de balkdikte van de betonnen liggers. Het laseren heeft wel even wat tijd gekost. We hebben op verschillende plekken markeringen gezet zodat we overal konden zien hoe hoog de nieuwe vloer moest komen te liggen. Gelukkig maakte men vroeger funderingen waterpas ;-)

Stap 3: Vloer leggen

Tijdens het laseren uiteindelijk besloten om een kant te kiezen en vanuit daar de vloer te gaan opbouwen. We hebben stenen gebruikt om de liggers op hoogte te brengen.

Betonnen liggers

Er loopt overigens naast de riolering alleen een gasleiding onder de vloer. Alle anderen leidingen komen of in de cementdekvloer of in de muren en het plafond.

Na een 2 dagen verplicht rennen en vliegen, want er was een afspraak gemaakt voor het storten van het beton, zag het er vlak voor de storting zo uit.

Klaar om te storten
Laatste hand leggen aan de bekisting

Stap 4: Bekisting

De bekisting is gemaakt van platen watervast multiplex. Deze zijn in planken gezaagd welke daarna vast zijn gezet met piketten van 70x50mmx700mm. Deze zijn met in de klei geslagen en toen met restplanken vast gezet. Om een extra veilig gevoel te creëren hebben we nog stapels betontegels op sommige punten tegen de bekisting aangelegd.

Stap 5: Storten en afreien

Het storten van het beton is gedaan door de persoon die de betonpomp bediende. Dit mochten we 'gelukkig' niet zelf doen. We hebben wel met de trilnaad rondgelopen en het beton met een hark op sommige plaatsen beter verdeeld. De betonpomp-bediende had vrij goed het beton verdeeld. Nadat het beton 15 minuten had gerust, hebben we de vloer afgereit.

Mooie vloer
Klaar